2013. február 20., szerda

Nemzetközi Nőnap

Nemzetközi Nőnap


A nemzetközi nőnap (március 8.) a nők iránti tisztelet, megbecsülés és egyenjogúság ünnepe, amelyet sok évvel ezelőtt munkásmozgalmi harcok és hatalmas áldozatok árán vívtak ki magunknak. Magyarországon 1948 óta hivatalos ünnep, amelyet az ENSZ is világnapként tart számon.

A nemzetközi nőnap megünneplésének története

A nemzetközi nőnap eredete egészen az 1857-es évig nyúlik vissza, amikor március 8-án a textilipari dolgozók New York utcáira vonultak, emberibb munkafeltételeket, jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követelve maguknak.

A sorozatos tüntetések és a mozgalmak fejlődésének eredményeként 1866-ban a Nemzetközi Munkásszövetség (I. Internacionálé) első kongresszusán elfogadták a nők hivatásszerű munkavégzését. Ez a határozat véget vetett annak az évezredes előítéletnek, hogy a nők helye kizárólag otthon van, elsődleges feladatuk pedig a gyermeknevelés és a háztartás vezetése. 1988-ban, a II. Nemzetközi Munkásszövetség alakuló közgyűlésén már a nők munkához való jogát, széles körű részvételüket az országos és nemzetközi eseményekben, valamit az anyák és gyerekek védelmét hirdették.

Az Egyesült Államokban az első nemzeti nőnapot 1909-ben tartották, február 28-án. Egy évvel később, március 19-én emlékeztek meg először az eseményekről nemzetközi nőnap keretében, mely felhíváshoz európai országok is  csatlakoztak, mint Ausztria, Németország, Svájc és Dánia.

1917. március 8-án (az első világháború alatt), Oroszországban nők tüntettek "kenyérért és békéért". Ezt követően - bár nem közvetlenül ennek a hatására - a lemondott cárt követő polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Az 1920-as években a tengeren túlon ez a nap kissé feledésbe merült, azonban a Szovjetunióban pont ebben az időszakban vált az egyik legfontosabb ünnepé (1965-től munkaszüneti nappá is nyilvánították).


Nőnap Magyarországon

Hazánkban első alkalommal 1913-ban tartottak nőnapot, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztogatott. Egy-két évvel később már országszerte szerveztek rendezvényeket, és a 1948 óta hivatalos ünnep Magyarországon. Szovjet mintára március 8-án ünnepelték, a rendezvényeken való részvétel pedig kötelező jellegűvé vált. A rendszerváltást követően elvesztette munkásmozgalmi hangulatát és politikai jellegét - napjainkban inkább virággal, figyelmességgel és apró ajándékokkal köszöntik a nőket.